Saç temizliğinde genelde şampuan kullanırız aslında sabunda kullanılabilir. Fakat şampuan özellikleri daha fazla olması nedeniyle tercih edilmektedir. Fakat bu özellikle bazen okadar abartılıyor ki, insanları yanıltmakla kalmayıp, aynı zamanda umutları ilede oynanaktadır. Şampuanlar daha çok temizlik ve içerisinde climbazol ve ketokonazol gibi bazı aktifler sayesinde de kafa derisi sorunlarının ( kepek, mantar, egzama gibi) tedavisinde önerilir. Üretici firmalar bunların dışında bir çok etkisinden söz etse de çok gerçekçi değildir.
Şampuan Saç Dökülmesini Önleyemez
Şampuanlardan en sık beklenti de saç dökülmesi tedavisidir ama ne yazık ki bu tamamen yanlış bir beklentidir. Cüneyt ARKIN’ın reklamlarda söylediğine kendi bile inanmamaktadır. Çünkü 2-3 hadi bilemedin 5 dakika uygulayıp, sonrasında duruladığınız şampuanın etkisi kaybolmaktadır. Oysa ki saç dökülmesine karşı özel geliştirilen spreyler ise uygulandıktan sonra en az 4 saat saçlar yıkanmaz, durulanmaz yani spreyin etki etmesi beklenir. Saç dökülmesini tedavi ettiğine inananlar gibi birde şehir efsanesi var, şampuana doğum kontrol hapı katıldığıdır.
Şampuan’a doğum kontrol hapı atmak
İlk bakışta son derece pratiktir. Ancak mantıklı düşünüldüğünde o kadar da basit değildir. Eğer sorun yaratmadan işe yarayacak olsa bütün şampuan üreticileri üretirken bunu karıştırır ve olur biter.
Doğum kontrol hapı nedir, ne amaçla kullanılır?
Kadınlığı belirleyen hormonların sentetik formunu içerir yani tabletlerin içinde östrojen ve progesteron vardır. Kadınlarda saç dökülmesinin daha az olmasının sebebi normalde bu hormonların vücutlarında yeterli düzeyde olmasıdır. Bu sebeple yani bu hormonlar zaten kanda olduğu için kadınların şampuana doğum kontrol hapı karıştırmasının hiçbir yararı olmaz. Bilakis şampuandan kana geçerek adet düzensizliğine sebep olabilir. Yani kadınların böyle bir şey yapması mantıklı değildir.
Asıl sorun erkeklerdeki saç dökülmesi için şampuana doğum kontrol hapı atılmasıdır. Karıştırılan bu tablet şampuana yıkarken ondan kana geçer, kana geçen bu kadınlık hormonu saç dökülmesini durdurabilir, ancak erkekte çok az olan hormonlar ciddi yan etkilere sebep olabilirler. Çünkü vücuttaki dengeler bozulmuş olur.
Sonuç olarak;
Gebeliği önlemek için kullanılan bu ilaçlar hormondur ve çok dikkatli kullanılması gerekir, üzerinde yeterince bilimsel çalışma yapılmamış, hayvanlarda ve sonrası gönüllülerde kullanılmamış bu tür uygulamalardan uzak durmalısınız. Şunu çok net bir şekilde bilmelisiniz ki şampuanlar sadeve temizlik + medikal ürünlerde bulunan climbazol ve ketokozanol gibi maddelerle kepek ve seboreik dermatit, mantar gibi sorunları çözebilir. Başka da hiç bir işe yaramazlar.
Yorum yapılmamış