Saç dökülmesi en çok genetik, hastalık ve ilaçlarla ortaya çıkarken birde psikolojik nedenle insanın kendisinin neden olduğu dökülmeler vardır. Çekme, yolma kaynaklı dökülmelere ise (Trikotillomani) denmektedir. Bakalım nasıl bir sorun ve bu sorundan nasıl kurtulabiliriz.
Op. Dr. Atilla KAYA’nın yazısını sizlerle paylaşıyoruz.

Trikotillomani

Saç Yolma Hastalığı
Trikotillomani (saç çekme) seyrek rastlanan fakat tedavisi günümüz imkanlarında bile zor bir hastalıktır.  Sorunun temelinde kişinin ruh halinde stres veya titizlik hastalığı gibi bir sorun vardır. Yani aslında bir yansımadır, tedavide bu durum göz önünde bulundurulmalıdır. Trikotillomani Francois Hallopeau tarafından adlandırılmıştır. Türkçede saç koparma, yolma, çekiştirme gibi isimlerle anılır.

Trikotillomani Kimlerde Görülür?
Hastalık herkeste ve kıl olan her yerde görülebilir. Yani saça özel değildir. Kirpiklerini, kaşlarını ve hatta erkeklerde görülen bir durum olup sakallarını yolan insanlarla karşılaşabilirsiniz. Genellikle sorunu olan kişiler bazı dönemlerde arttığını ifade ederler. Bu dönemler sınav dönemi, derby maçları, yakın birinin kaybı gibi stres faktörleriyle artar. Kadınlarda daha sık görülen bir durumdur.

Başlangıç Evresi Nasıldır?
Hastalık herhangi bir yaşta başlayabilir. Ancak sıklıkla genç, çocukluk ve ergenlikte 11-13 yaş civarında başlar. Hastalığın daha sık başladığı bu dönem akla başlangıcında bazı hormon değişikliklerinin sebep olabileceğini düşündürmektedir. Ancak yaşlılıkta ya da bebeklerde de görülebilir. Stres etkendir, ama hiçbir sorun yokken de başlayabilir.

Saç Koparma Nasıl Tedavi Edilir?
Antidepresan ilaçlar verilir. Ancak başarısı hastanın desteklenmesine bağlıdır. Hipnozla sorunun ortadan kaldırılması çok daha kolay ve kalıcıdır. Hipnoterapide sorunun temeline inilip ortadan kaldırılabilir. Derin hipnozla neden başladığını anlamak mümkün olabilir. Bu mümkün olmasa bile verilecek telkinlerle engellenebilir.

Saç yolma sonucu oluşan dökülme düzelir mi?
Bu sorunun cevabı hem evettir hem hayırdır. Şöyle ki; erken dönemde çekiştirme engellenirse kökler tamamen ölmemiş olacağı için kıllar yeniden çıkar ancak uzun süre devam edilmişse kökler öleceğinden dolayı çıkmayabilir.

Kopararak dökülen yere saç ekilir mi ?
Evet ekilebilir ama öncelikle kişinin alışkanlığından tamamen kurtulmuş olması gerekir. Yoksa ekilen kılları da (kaş, bıyık, sakal vs) çekerek yeniden yok edebilir.

Stres ve Sıkıntıdan Uzuk Durun
Bir çok hastalığa davetiye çıkaran moral bozuklukları aynı zamanda farklı bir dökülme türü olan saçkıran Alopecia Areata’nında başlıca nedenleri arasındadır. Madeni para şeklinde dökülmeye sebep olan saçkıran stres faktöründen uzaklaştığınızda kendiliğinden düzelme olasılığı vardır.

Saç Yolma Hastalığı ve Tedavisi için 11 yorum yapılmış


ali

bu hastalar saçlarının düzelmesi için hangi ilacı kullanmalı?
Op.Dr.Atilla KAYA
hipnoterapi yaptırmalısın

duygu

Ben 23 yasındayım 15 yasından berı bu hastalığı cekıyorum ve durduramıyorum kendimi şuan sol tarafında yanda sacımın kellık var 8 aydır ne yapmalıyım bi çağre bulun lutfen
Op Dr Atilla Kaya
davranış bozukluklarının tek tedavisi hipnoterapidir

Soner Alp Vardarlı

Merhabalar Yaşım 16 Erkeğim
Uzun süre bu trikotilomani hastalığı ile mücadele ettim dolayısıyla kafamın ön kısmında ciddi bir açıklık kaldı maalesef ki yolduğum saçlar geri çıkmıyor bu bölge için hangi ilacı kullanmam gerekiyor
Dr.Atilla Kaya
yolma nedeni ile kıl kökleri hasarlanmış olabileceği için çıkmayabilir

sss

hocam bu bende sürekli değil ama genel olarak yatmadan önce biraz uğraşıtrdım 1ay böyle sürdü sonra kendi halimde unutmaya çalıştım ve unuttum sizce bu hastalığa girrermi
Dr.Atilla Kaya
normalde hastalık ama bitirdiyseniz tedavi olmuşsunuz demektir

Anonim

Kendimi kontrol edemiyorum takıntı olmuş ve hep aynı yeri yoluyorum
Op.Dr.Atilla Kaya
bu tür davranış bozukluklarında yapılacak en iyi tedavi davranış tedavisi veya hipnoterapidir

Barış

Hocam ben baya ön taraf ve arka tarafı da baya çektim ve çok kaşınıyor kaşındıkçada çekesim geliyor ne yapmalıyım
Dr.Atilla Kaya
aferin sana… dermatologa görünmelisin.çektiğin kılların ömrünü kısaltıyorsun.saç çektiğin alanlarda gelecekte açıklık oluşabilir

Oğuzcan

Hocam öncelikle merhaba. Bir gün duşta saçlarımın döküldüğünü sandım bu yüzden 6 ay boyunca elimi alın tarafımdan saçlarıma daldırıp parmak uçlarımi birleştirerek çekip dökülüyor mu diye kontrol ettim. Saçımı kestirince farkettim ki hep o bölgede saç azalmış diğer taraflar hâlâ eskisi gibi. Bu olaydan sonra eskisi gibi yapmadim fakat yaklaşık 1 yıldır o bölgede kellik var. Xpeica vs. kullansam orada tekrar saç çıkar mı? Önerileriniz neler?
Dr.Atilla Kaya
dermatologa görünmenizi öneriirm.erkek tipi dökülmeniz de olabilir

Atakan

Hocam ben 14 yaşındayım bazen yoğun derslerde çekiyorum stres altında vs. yaklaşık 1haftadır ama bıraktım ve korkuyorum da bırakırsam kellik sorunu yaşar mıyım

admin - Atilla KAYA

çekmeye devam ederseniz kellik sorunu yaşarsınız. Çünkü bir kıl saçlı deride 2-12 yıl da bir değişir ve ortalama bir ömür boyunca 7-10 defa değişir. Siz çekerek hem bu süreyi kısaltıyor hem de çekme işlemi ile kıl köküne zarar veriyorsunuz.
Dr. Atilla Kaya

Şevval Taş

Merhaba ben birkaç yıldır saç koparıyorum ama teker teker. Kellik olmadı bende ama saçlarımda azalma oldu. Saçlarım seyrekleşti ve sürekli dökülüyor. Bende de bu hastalık olabilir mi? Doktora gitmeli miyim?

admin - Atilla KAYA

merhaba,
evet psikolojik destek almalısınız. (saç koparma nedeniyle)