Özellikle hanımlar sönük ve yıpranmış saçlardan kesinlikle nefret ederler, o nedenle şampuan seçerken reklamlarda iddia edilen hacim ve dolgun görünüm sloganına kanabilmektedir. Oysa ki dolgun görünümlü saçlara sahip olmak için tek faktör saçlarımız ve saç bakımı değildir. Aklınıza gelmeyecek bir çok faktör sağlıklı ve dolgun saçlara sahip olmak için önem arz etmektedir.
Dolgun Görünümlü Saçlar İçin Ne Yapılmalı?
Saçların daha dolgun görünmesi için sadece saçı temiz tutmak yeterli değildir.
Saçın dolgun, yoğun ve gür görünmesi için öncelikle diyetinize dikkat etmelisiniz.
- Bol su içmelisiniz.
Su içmek saç sağlığı dışında tüm vücudumuz için çok önemli gereksinim olup, bu vesile ile daha sağlıklı bir hayat sizi bekliyor olacaktır.
- Stresten uzak durmalısınız.
Yine aynı şekilde bir çok sağlık sorununa neden olan toplumsal bir sorun stres bir nevi uzak kalmayı başarmanız durumunda hem sağlıklı bir yaşam hemde sağlıklı saçlara kavuşuruz.
- Saçınızı güneş ışınlarından, havuzların klorlu suyundan, deniz tuzundan korumalısınız.
Yaz ayları küçük büyük herkesin sevdiği bir mevsimdir, hele birde deniz olan yerlerde yaşıyorsak, ondan uzak kalamayız, fakat güneş ve deniz tuzu bazen yarardan çok zarar verebilmektedir.
Evde veya kuaförde yapılan bakım ya da kullandığınız saç kozmetikleri bir süre saçınızın dolgun görünmesini sağlayabilir. Fakat kalıcı çözüm için yaşantınızda birtakım değişiklikler yapmalısınız.
Ortalama günde 50-100 saç teli kaybı normaldir fakat dökülme çeşitli nedenlerden dolayı artarsa ve önlem alınmazsa bir süre sonra saçlar hacmini kaybeder ve zayıf görünmeye başlar. Gün içinde dökülen saç teli sayısının artmasını pek çok farklı nedeni vardır ve bunlar arasında en sık görüleni aşırı strestir. Kadınlar en çok saç kaybının görüldüğü durumları sıralayacak olursak hamilelik, anemi, menopoz sonrası, boşanma, iş hayatındaki stres, trafik, hayat pahalılığı vs.
Sorunların tamamını çözmek diye bir şey mümkün olmadığı için kendimizi strese karşı hazırlamalı ve stresin başta saçlar olmak üzere vücudumuzda yarattığı hasarı en aza indirebilmeliyiz. Saçlarınızın ne kadar döküldüğünü banyoda küvetteki ve her taramada fırçada biriken saç tellerinden ve sabahları yastığınızı kontrol ederek tespit edebilirsiniz.
Genel saç sağlığının en önemli en önemli engellerinden biri sigaradır. Nikotinin damar daraltıcı etkisi vardır, saçlı deriye kan akımını azaltarak saç köklerini zayıflatır ve koparak dökülmeleri arttırır.
Güneş; saçınızı güneş ışınlarından mutlaka koruyun. Özellikle yaz aylarında dik gelen güneşin zararlı ışınları saç tellerinizin kurumasına neden olur. Bu da saçınızın uçlardan kırılmasını arttırır. Yaz aylarında şapka takın ve saçı güneşe karşı koruyan kremlerden kullanın.
Beslenmenize dikkat edin. Dengeli ve yeterli beslenin. Vitamin eksikliklerinin ilk belirtileri ciltte ve saçta görülür.
Bol su tüketin, gün içinde en az 1,5-2 litre su içmelisiniz. Yaz mevsiminde duruma göre bu tüketiminizi arttırın.
Saçınızı kuruturken, saç kurutma makinesi, saç maşası gibi saçı yıpratan ısıyla çalışan cihazlardan mümkün olduğunca uzak durun. Kullanmak zorunda kaldığınız durumlarda saç koruyucu ürünlerden kullanın.
Yoğun parfümlü ve ağır şampuanlar yerine hafif ve organik şampuanları tercih edebilirsiniz.
Saçınızı sık boyatmayın, çünkü saça en çok zarar veren kimyasallardan biride saç boyasıdır. İki boya arasında mutlaka bir kaç ay bırakın.
Banyodan çıktığınızda saçınızın suyunu yumuşak hareketlerle alın,kendi haline kurumaya bırakın. Fazla suyunu alın ve doğal kurumaya bırakın.
Saçınız ıslakken, banyodan çıkar çıkmaz kesinlikle fırçalamayın.
Yorum yapılmamış